x
 
 
 Можете да използвате стрелките на клавиатурата за навигация, Esc за изход.

Номинации за Годишни награди за пътна безопасност 2015

imageТова са номинациите за награди за пътна безопасност за 2015 година във всяка категория. Заявленията се приемат по и-мейл до 17 ч. на 15 Ноември 2015 г. на следния адрес: info@nagradi.org.
Нашето изтъкнато жури ще оцени постъпилите проекти в различните категории. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през зимата на 2015 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации.
 • Номиниран: Фондация “Безопасни улици от Валя”
  „Глас към небесата“ – благотворителен концерт в памет на загиналите на пътя: Основната му цел е превенция на пътно-транспортните произшествия и поклон пред паметта на убитите в тях. Знаем много добре, че промяната на поведението се случва само след промяна на мисленето. Точно него се стремим да моделираме в насока повишаване на отговорността и нетърпимост към погазването на законите и правилата за движение.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Център за независим живот
  Камапния за обществена почтеност: "Не увреждай правилата!": Насочена към широката общественост, и в частност към онези, които си позволяват да паркират на сини места, предназначени за хора с увреждания, но също така и към самите хора с увреждания, които по различни причини преотстъпват сините си карти за преференциално паркиране на роднини, близки и приятели.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Кристина Илиева
  Видеоклип: "Карай разумно! Животът е с предимство.": Инициативата се изразява в заснемането на видеоклип със сценарий и послание и се разпространява в национален мащаб чрез националните медии и социалните мрежи. Кампанията тази година е насочена към младежи, които шофират в нетрезво състояние. Видеото показва вредата и възможните последици от такива ситуации. Също дава и поука как да се предотвратят нежеланите последствия от управляване на МПС, след употреба на алкохол.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Невен Нешев, Антония Рангелова, Катя Кирчева
  Мемориален турнир по плажен волейбол "Петър Кирчев": Да се фокусира общественото внимание чрез изразните средства и формата на спортното състезание към темата за пътната безопасност. Слоган на турнира е " Смели в спорта - разумни на пътя", който приканва към отговорно, смислено и разумно поведение в пътна ситуация, в разрез с противозаконното, рисково и хулиганското шофиране.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Младежки общински съвет - Стара Загора
  Младежка кампания: "Мисли за мен когато шофираш!" : Целта на кампанията е да покажем на шофьорите, че ни се живее, че все още има хора, на които им пука, че правилата и законите са, за да се спазват.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Сдружение „Троян-166”
  Конкурс за детска рисунка на тема „Детската безопасност“: Да дадем възможност на децата да разгърнат таланта си по тема, която пряко ги касае, като им подсигурим всички условия за това. От друга страна да ги провокираме да изразят и реализират своите идеи и да се почувстват съпричастни към един много важен и сериозен проблем, с който са ангажирани много държавни и неправителствени организации, а именно детската безопасност.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Сдружение „Троян-166”
  Инициатива: "Пазете децата на пътя!": На 15.09.2015 в град Троян, РУ на МВР – Троян организира три контролно – пропускателни пункта на главните улици в града и общо 12 броя ученици от СОУ „Васил Левски” раздаваха на спрелите водачи на МПС листовки, като децата съвместно със служителите на МВР разясняваха инициативата и предупреждаваха водачите да карат внимателно и да пазят децата.
  Отпечатани бяха и 100 броя плакати, описваща инициативата, които децата раздаваха на собственици на търговски обекти в градовете Троян и Ловеч, както и поставяха такива, на сградите за обществено ползване в двата града.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Сдружение Настоятелство на 14 СОУ “Проф.д-р Асен Златаров” - град София
  Традиционен летен лагер за деца: „Дете с велосипед – безопасно се движи на пътя”, Черноморец 2015: През 10-дневния период на Лятната академия, всеки ден, от сутринта до вечерта, е наситен с изобилие от събития, инициативи, учебни занимания, тренировки с велосипеди, състезания по безопасност на движението, спортни игри и надпревари, културни изяви и творчески прояви на децата, съпътствани с изобилие от награди, грамоти, похвали и насърчение към всяко едно от децата, участващо в лятната ни програма.
  добавена на 18.11.2015 г.
 • Номиниран: Транспортна индоор и аутдор рекламна асоциация
  Национална кампания за безопасност на пътя: Чрез експресивни визии върху билбордове да припомним, че отговорността за живота и сигурността е преди всичко лична.
  Кампанията е част от световна инициатива за намаляване броя на пътните инциденти, под егидата на:
  - Младежката организация към ООН за пътна безопасност / YOURS - Youth for Road Safety/
  - Световната здравна организация /World Health Organization/
  - Организация за пътна безопасност /Road Safety organization/
  Акцентирахме върху проблеми като: шофирането в нетрезво състояние, не използването на предпазни колани, каски за мотористите, видимостта на пешеходците и др.
  добавена на 18.11.2015 г.
Номинации за Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации.
 • Номиниран: ИНШУРЪНС БГ ООД
  Второ издание на празник по пътна безопасност за малки и големи „Движение без риск“: състезание по веломайсторство за деца от 7 до 13 години;
  детски празник с награди;
  състезание по майсторско управление на автомобил между представители на Пътна полиция, журналисти и гости на празника;
  конкурс за рисунка и снимка на тема „Движение без риск“ , с участието на деца от 27 училища.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Петрол АД
  Кампания: "Академия за отговорни шофьори": Съвкупност от мерки за обществено привличане на вниманието към минимално изискуемите правила за движение по пътищата.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Рено Нисан България ЕАД
  Инициатива: „Безопасност и мобилност за всички“: Безплатно мобилно приложение „Пътят и аз“ - разделено на две възрастови групи – 7-8 години и 9-11 години. Включва уроци и упражнения в два модула – Безопасност и Мобилност, с тест за проверка по всяка тема.
  добавена на 17.11.2015 г.
Номинации за Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации.
 • Номиниран: Агенция „Пътна инфраструктура“
  Проект: Интелигентна информационна система LIMA: Предоставя възможност за предаване на актуална информация към ползватели на републиканската пътна мрежа, използващи мобилни приложения с интернет и получаване на обратна информация от тях под формата на сигнали, коментари, мнения и други.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: Община Враца
  Кампания: Да пазим децата на пътя!: Плакати и листовки с призив за внимание и толерантност на пътя.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: РУП - Своге
  Инициатива: Изграждане на пешеходни съоръжения на проблемни участъци в града: Работна карта за разрешаване на проблема.
  Общинска викторина по БДП
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: Община Кърджали
  Кампания: "Пресичай безопасно с Боби и Кели": Новите приятели на децата в Кърджали – Боби и Кели всъщност са 3Д фигури с размер и визия на младежи, монтирани на тротоарите, непосредствено до 4 ключови пешеходни пътеки в града.
  добавена на 17.11.2015 г.

Номинации за Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност.

 • Номиниран: Георги Георгиев, репортер в Новините на Нова телевизия
  Поредица от репортажи, свързани с проблемите на пътя, пътната безпасност и правилата на движение. : Те са част от кампанията на Нова телевизия: “Спри! Животът е с предимство!”, която цели да привлече вниманито на аудиторията към проблемите на пътния травматизъм и нарастващия брой катастрофи и жертви в следствие на тях.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Господари на ефира
  Репортаж: "Незаконни регистрации в КАТ": Получихме сигнал за група, извършваща незаконни регистрации на автомобили, в която са замесени и служители на КАТ. По тази схема автомобили с проблемни документи можеха да бъдат регистрирани като изрядни, което вече е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Господари на ефира
  Репортаж: "Поредната ученическа екскурзия през нощта": Въпреки забраната това да се случва, транспортни фирми, директори на училища и регионални инспекторати по образованието продължават да нарушават разпоредбите.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Господари на ефира
  Репортаж: "Абсурден акт от КАТ заради паднали жици": Попаднахме на изключително опасна ситуация, при която за пореден път в Пловдив тролейбусни жици се бяха скъсали и създаваха предпоставка за инцидент. Докато сигнализирахме на органите на реда за ситуацията, инцидент наистина се случи и човек се заплете с автомобила си в жиците.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Мария Димитрова, репортер в Нова тв
  Материал: “(БЕЗ) Опасно за живота” в две части: В предаването „(Без) Опасно за живота” проведохме експерименти, които пресъздават реални ситуации на пътя, които могат да се окажат много опасни, често дори фатални.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: Радио FM+
  Кампания „Убий скоростта, спаси дете”.: Нека заедно се опитаме да променим мисленето и поведението си на шофьори. Да повярваме, че нито една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете!
  добавена на 25.11.2015 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища.

 • Номиниран: ЦДГ №112 ”Детски свят” - София
  „Движим се безопасно”: Да включим децата чрез игри, песни, стихотворения, наблюдения и други дейности да участват в уличното движение с необходимото внимание и сериозност.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Чучулига" - Пловдив
  "На улицата не е безопасно": В двора и в занималнята на подготвителна група се провежда демонстрация с полицай и фигури на пътни знаци и светофар.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Дъга" - Пазарджик
  Изложба: „Движа се безопасно по улиците на моя красив град”: Изложба от макети и рисунки от улиците на гр. Пазарджик, свързани с безопасността на движението по пътищата, има за цел формиране на транспортна култура у децата като участници в движението.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Дъга" - Пловдив
  Набор от мероприятия: ”Под дъгата на безопасността”: Организиране и провеждане поредица от събития, свързани с пътната безопасност и поведението на децата като участници в пътната среда.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Детелина" - с. Паталеница, Пазарджик
  Обучение: "Да опазим децата ни живи по пътищата": У децата да се изградят елементарни представи и понятия за пътното движение и начални умения за безопасно придвижване като пешеходци.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Детски рай" - Велинград
  Мини проект: Детската безопасност - споделена отговорност и грижа: Да създадем оптимални условия децата да осъзнаят себе си като активни участници в движението по пътищата, да откриват и разбират опасностите на улицата и да усвоят правилата за безопасно поведение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Дружба" - с. Избеглии, Асеновград
  "Движим се безопасно": Осигуряване условия за изграждане на елементарни представи и понятия за пътното движение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ № 12 "Пинокио" - Варна
  Инициативи: „На улицата е опасно, но аз зная правилата да се движа безопасно“: Велопоход, ситуации по БДП, среща и беседа с пътен полицай, хепънинг на миниполигона, участие в реална ситуация като пешеходци в уличното движение в района на детската градина

  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Пролет" - Пазарджик
  "На улицата като пешеходец или на колела спазвам всички правила“: Чрез разнообразни игрови и практически дейности възпитаваме у подрастващите дисциплинираност, отговорност, организираност и безопасно поведение на улицата като пешеходци с придружител, като пътници и ги подготвяме за бъдещото самостоятелно участие в условията на интензивното пътно движение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Радост" - Пазарджик
  Проект: „На улицата не е опасно щом познаваш правилата": Активно овладяване и разширяване на системата от знания и умения по безопасност на движението на децата в ситуации, игри и упражнения.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Радост" - Велинград
  Спортен празник: „Спазвай правилата на улицата, в спорта и в играта”: Приложение на изградените елементарни представи и понятия на децата за култура на движение и правилно и безопасно поведение на пътя в забавни, съревнователни ситуации.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Слънчо" - Пещера
  На червено спри, на зелено - премини!: Поредица от дейности, посветени на безопасното движение по пътищата
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Славейче" - Попово
  Седмица на пешеходна безопасност: Запознаване на децата с правилата за улично движение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Сокола" - Пещера
  "Правилата знам": Ежегодни развлекателни мероприятия,децата наблюдават светофар, пешеходна пътека, кръгово движение, пътни знаци и други елементи на пътната среда и участници в пътното движение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Вела Пеева" - с. Бяга, обл. Пазарджик
  Проект: "Нека децата играят и правилата за движение знаят!": Чрез играта като водеща дейност в детската градина да изграждаме у децата представи за достъпни знаци за безопасно движение, елементарни представи и понятия за пътното движение и начални умения за безопасно придвижване като пешеходци, ориентиране в нормите на безопасно движение и регулирано поведение чрез социалната роля на „бъдещ ученик“.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ "Зорница" - с. Говедаре, обл. Пазарджик
  „Вече съм голям и правилата знам“: Възпитаване на транспортна култура и формиране на умения у децата да се опазят живи на пътя.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Българче" - Враца
  Инициатива: “Да караме велосипед безопасно”: Създаване на навици за безопасно придвижване с велосипед. Създаване на отношение за опазване на околната среда чрез придвижване без автомобил.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Буратино" - Пловдив
  "Сам на улицата е опасно": Информационни дни, уроци за безопасно преминаване на маршрутите на децата до детската градина, тематични родителски срещи, нагледни демонстрации в изградените учебни центрове по БДП в двора и сградата на детското заведение.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Червена шапчица" - Септември
  “Да запазим децата на пътя!”: Система от мероприятия с цел формирне на начални практически умения за безопасното придвижване на децата като пешеходци и велосипедисти.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Деница" - Пещера
  Инициатива: "Моята улица": Развлекателни мероприятия под формата на състезателни игри, кратки етюди и гатанки.
  добавена на 16.11.2015 г.
 • Номиниран: ЦДГ № 28 "Карамфилче" - Варна
  Проект: „Сигурност за нашите деца на пътя”: Изграждане на умения и навици за безопасно движение на пътя.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Детство" - с. Мало Конаре, обл. Пазарджик
  Инициатива “Учим се забавно да се движим безопасно”: Различни дейности и мероприятия, подчинени на безопасността на движението по пътищата: беседи, нагледна демонстрация на учебна площадка, импровизирани ситуации на пътя, изложби, състезания.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Иглика" - Пещера
  Кампания: "На улицата е опасно": Обучение под формата на беседа, състезателни игри, кратки етюди и гатанки.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Изгрев" - Пещера
  Обучение: "На червено спри, на зелено - премини!": Проведени вътрешно-открити моменти по групи, изложба на детско творчество по темата, наблюдения на кръстовища със светофар, пешеходна пътека, кръгово движение, пътни знаци и други елементи на пътната среда и участници в пътното движение, мултимедийни презентации, анкети с родители.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Калина Малина" - Пазарджик
  Състезание: "На улицата не играй, да се движиш безопасно знай!": Утвърждаване на състезанието по БДП като форма на педагогическа анимация, насочена към затвърждаване знанията и уменията у децата, свързани с опазването на живота им и възпитаване на безопасното им поведение като бъдещи ученици и пешеходци.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Незабравка" - Кричим
  Инициатива: "Внимание, на пътя има чудовище!": Проведени ситуации в занималня, в автобус, на площадка, изработване на табло и макет.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Пламъче" - Ямбол
  Инициатива: "Да опазим живота на пътя!": Прилагане на практика на елементарни общи представи за пътното движение и начални умения за безопасно придвижване като пешеходци, съвместно със служители на КАТ – Ямбол.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Райна Княгиня" - Ябланица
  Седмица на БДП: “Учим се забавно да се движим безопасно”: В ранките на една седмица да включим безопасното движение във всички образователни направления в детската градина.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Ралица" - с. Белащица, обл. Пловдив
  Мисия "Безопасност": Чрез обучение в игри, музикални модули и театрални постановки да се представи по най-подходящ начин информацията и основните правила за безопаност, както на улицата така и у дома, с активното участие на родители и по-големи деца-ученици.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Слънчо" - Пазарджик
  „Да спрем войната по пътищата”: Съвместна дейност с КАT-ПП „Детски патрул-пътна полиция” да поставим децата в реална пътна обстановка.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Валентина Терешкова" - Пазарджик
  Проект: „На моята улица правилата са важни, нашият живот е с предимство”: Партньорско взаимодействие детска градина - семейство - институции.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Юначе" - с. Юнаците, обл. Пазарджик
  Проект: "Да направим пътното движение безопасно": Запознаване с уличното движение в естествена среда
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Здравец" - Брацигово
  „В игри и състезания доказваме своите знания”: Популяризиране на знанията и уменията на децата по БДП сред родителите и обществеността в града
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Здравец" - Пазарджик
  Вътрешен проект „Да опазим децата на пътя”: Включва проведени събития на три етапа
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Катя Ванчева" - Батак
  Инициатива: "Аз уча и играя и правилата за движение зная": Индивидуални планове във всяка възрастова група по БДП като ситуациите се провеждаха своевременно и пълноценно.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Проф. Иван Батаклиев" - Пазарджик
  Инициатива: "Спаси живота на децата!": Конкурс за рисунка и приказка на тема „Спаси децата на пътя”
  Интегративен урок „Спаси децата на пътя”, съвместно с служители от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР гр.Пазарджик.
  Състезание с велосипеди.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Неофит Рилски" - Велинград
  Инициатива: „Знаем и можем безопасно да се движим.”: Означаване върху обособената площадка по БДП на кръстовище със светофарна уредба, пътни знаци, пешеходни пътеки и автобусна спирка. Извънучебни тренинги на площадката по БДП с учениците от училището.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Мало Конаре, обл. Пазарджик
  Кампания: "Да запазим децата на пътя": Викторина за различни възрастови групи
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Ветрен, обл. Пазарджик
  Инициатива: "Децата нямат спирачки": Ученически патрул - всеки ден ученици от 4-ти клас обличат светлоотразителни жилетки със специално направени на тях значки и влизат в ролята на патрули - регулировчици на опасните места и кръстовища около училището.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Силистра
  конкурс: “Човекът на път и пътят за човека – безопасност и доверие“.: Конкурс за рисунка и изложба на творбите, състезание
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОУ "Васил Левски" - с. Величково, обл. Пазарджик
  Кампания: "Спаси живота на децата!": Информационна кампания сред учениците, родителите и местната общественост за провокиране на вниманието и интереса им към проблема, чрез презентации и беседи.
  добавена на 17.11.2015 г.
 • Номиниран: ОДЗ "Детелина" - София
  Образователен проект: "Клуб ”Малкият пешеходец": Издаване вестник.
  Организиране на фото изложба на тема: „Малкият пешеходец“.
  Заключителен концерт с презентиране на постигнатите резултати.

  добавена на 17.11.2015 г.

Номинации за Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент, участвал в спасяване на пострадали при ПТП или оказал помощ на такива хора).