x
 
 
 Можете да използвате стрелките на клавиатурата за навигация, Esc за изход.

Годишни награди за пътна безопасност 2015

imageНа 10 декември 2015 г. в столичния хотел „София Балкан“ (Шератон) се проведе церемонията по връчването на Петите годишни награди за пътна безопасност.

imageВодещ на събитието беше Филипа Иванова.

imageПътната безопасност трябва да бъде национална кауза, която да обедини всички в името на спасяването на човешкия живот и намаляване на броя на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе сред официалните гости на церемонията. "Убедена съм, че усилията на всички нас като институции, като граждани и родители са изключително важни, за да постигнем каузата, защото всеки живот е важен. Животът на нашите деца и бъдеще е в наши ръце", изтъкна министър Павлова и пожела през 2016 г. статистиката да е в посока на намаляване на загиналите и пострадалите при катастрофи, както в резултат на повишените мерки, така и в подобряване на културата на движение.

imageСпециални гости на церемонията бяха още зам. министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, зам. областния управител на София-област г-н Николов, Катя Стратиева – автомобилен състезател, народни представители и общински съветници.

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" връчва награди в 6 категории. Тази година победителите са:

Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации

Журито реши първото място да си поделят три организации:

image"Център за независим живот"
Кампания за обществена почтеност: "Не увреждай правилата!", насочена към широката общественост, и в частност към онези, които си позволяват да паркират на сини места, предназначени за хора с увреждания, но също така и към самите хора с увреждания, които по различни причини преотстъпват сините си карти за преференциално паркиране на роднини, близки и приятели.

image"Транспортна индоор и аутдоор рекламна асоциация"
Национална кампания за безопасност на пътя чрез експресивни визии върху билбордове да се припомни, че отговорността за живота и сигурността е преди всичко лична.

imageФондация "Безопасни улици от Валя"
Инициатива: "Глас към небесата" – благотворителен концерт в памет на загиналите на пътя, с основна цел превенция на пътно-транспортните произшествия и поклон пред паметта на убитите в тях.

Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации

imageАгенция пътна инфраструктура

Проект: Интелигентна информационна система LIMA, която предоставя възможност за предаване на актуална информация към ползватели на републиканската пътна мрежа, използващи мобилни приложения с интернет и получаване на обратна информация от тях под формата на сигнали, коментари, мнения и други.

Инициативи за пътна безопасност от фирми

image"Петрол" АД
Кампания: "Академия за отговорни шофьори", която привлича вниманието към минимално изискуемите правила за движение по пътищата.

Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища

В тази категория бяха връчени две награди, а участниците бяха 42.

imageОДЗ "Червена шапчица" - гр. Септември
Инициатива: "Да запазим децата на пътя!": Мероприятия за формиране на начални практически умения за безопасното придвижване на децата като пешеходци и велосипедисти.

imageОДЗ №7 "Слънчо" - гр. Пазарджик
Инициатива: "Да спрем войната по пътищата": Съвместна дейност с КАT-ПП "Детски патрул - пътна полиция" да поставим децата в реална пътна обстановка.

imageСпециална награда в тази категория получи ОДЗ №7 "Детелина" - гр. София
Образователен проект: Клуб "Малкият пешеходец": Издаване вестник. Организиране на фото изложба на тема: "Малкият пешеходец". Заключителен концерт с презентиране на постигнатите резултати.

Служител на пътна полиция с личен принос

image
мл. автоконтрольор Стоил Тилов – участък Първенец, Пловдив

image
мл. автоконтрольор Стойчо Яковски - Пловдив

Публикация, предаване, журналист или медия

image

Мария Димитрова – Нова телевизия
Материал: "(БЕЗ) Опасно за живота" в две части: В предаването "(Без) Опасно за живота" е проведен експеримент, който пресъздава реални ситуации на пътя, които могат да се окажат много опасни, често дори фатални.

Организаторите връчиха и две специални награди

imageЗа дългогодишна дейност, свързана с пътната безопасност – на настоятелството на 14 СОУ "Ас. Златаров" - София, за провеждането на традиционен летен лагер за деца: "Дете с велосипед безопасно се движи на пътя", Черноморец. През 10-дневния период на Лятната академия всеки ден е наситен с инициативи по безопасност на движението.

imageИнж. Слави Пачалов от Българския Червен кръст получи специална награда за личен принос в спасяването на човешки животи на пътя.

image imageКакто всяка година "Чиполино" (детски и бебешки продукти) и велосипеди "Спринт" подариха на няколко късметлии от публиката две детски седалки за автомобил и два велосипеда с каски.

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" изказва благодарността си на:
ДЗИ – Общо застраховане; Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата; Панда И. П.; Бондис ООД, както и на постоянните партньори на събитието - Българският Червен кръст и Съюзът на българските автомобилисти.